E-ticaret nedir?
Elektronik ticaret veya elektronik işletme için kısaltma olarak kullanılan e-ticaret kavramı, ürün satışı yapan işletmeler için internet ortamında satış yapma olanağı sunan alışveriş siteleri olarak kabul edilmektedir. Teknolojik imkanların, işletmelerin potansiyel müşterilere ulaşmasının ve müşteriler için de ihtiyaç duydukları hizmet veya ürünü bulmalarını kolaylaştırmaları yolunda kullanılması ile bu tür internet siteleri ortaya çıkmıştır.
Her ne kadar işleri kolaylaştıran yapısı ile daha fazla tercih edileceği düşünülse de dolandırıcılık ihtimalinin varlığı kullanıcıların sitelere şüpheyle yaklaşmasına sebep olmuştur. Kullanıcılara daha iyi ve güvenilir bir alışveriş deneyimi sunabilmek için geliştiricilerin hazırlanan internet sitelerinde yer verdikleri belirli sözleşmeler, iade süreçleri ve şartlarıyla ilgili bilgilendirmeler ile sunulan ürünlerin özellikleri ve içerikleri hakkında açık ve kapsamlı bilgileri eklenmesiyle tüketicilerin ürünü satın alıp almama konusunda karar vermelerine yardımcı olarak, sitenin tercih edilmesinin artmasını sağlamaktadır.
Müşteri adaylarınızın ihtiyaçlarına uygun olan ürünü seçmelerine yardımcı olacak ürün ayrıntılarına yer veren fotoğraflar, açıklamalar, içerik, fiyat gibi belirleyici bilgilerin kullanılması kullanıcı deneyimlerinizi artıracaktır. Satın alma öncesinde daha detaylı bilgi almak isteyebilecek müşterilerinizle kolayca iletişim kurabileceğiniz canlı sohbet eklentisi ile karşılıklı olarak sorunsuz alışveriş imkanı tanımaktadır. Alışveriş şartlarınızı ve müşterilerinizle aranızdaki sözleşmeleri paylaşmanız, ödeme yöntemlerinizi belirtmeniz iki tarafın maddi zarar görmesini önleyecektir. Müşterileriniz tarafından verilen siparişlerin takip edilebilmesini sağlayacak siparişin işletme içindeki aşamalarını ve kargo sürecindeki bilgilendirmeleri alabilecekleri takip numarasına erişebilmeleri önemli bir özelliktir.
Kullanıcı deneyimine öncelik veren işletmelere ait internet siteleri, potansiyel müşterileri için de alışverişlerini kolay ve hızlı bir şekilde tamamlamalarını sağlayacak şekilde tasarlanmalıdır. Satın alma işlemlerinin gerçekleşmesi için müşterilerden bazı kişisel ve ödeme bilgilerinin alınması gerekmektedir. Bu gibi bilgilerin güvenlik önlemlerine uygun olarak saklanması ve müşterileri rahatsız edecek şekilde üçüncü taraflarla paylaşılmamalıdır. Bilgileri güvenli olarak saklanmasının zorlukları da düşünülerek talep edilen bilgilerin gerekli olduğundan emin olunmalıdır.
E-ticaret sitesi hazırlarken sitenizde bazı özelliklerin bulunması gerekmektedir. Sitenizi oluşturmak istediğiniz platform(çoklu mağazalara ev sahipliği yapan platformlar veya kendi hazırladığınız web sitesi), alışveriş sepeti, SSL sertifikası(finansal işlemler için alınması önerilen güvenlik sertifikası), müşteri ödeme bilgilerinin alındığı ve geçerlilik kontrolünü sağlayan ağ geçidi, ödeme işlemini gerçekleştiren üçüncü taraf(banka veya anlaşmalı şirketler) ve buna bağlı olarak ticari bir banka hesabına sahip olunmalıdır.
E-ticaret siteleri, müşteri kitlesi bakımından alt başlıklara ayrılmaktadır. İşletmeler arası (Business-to-Business 'B2B') mal ve hizmet alışverişinin elektronik olarak yapılmasına imkan vermesi, işletmeler ve bireysel müşteriler arasındaki işletmeden tüketiciye (Business-to-Customer 'B2C') hizmet vermesi, bireysel satıcılar tarafından müşterilere (Tüketiciden Tüketiciye / Customer-to-Customer 'C2C') sunulan ürünleri içermesi, bireylerin işletmelere (Customer-to-Business 'C2B') ürün veya hizmetlerini sunması olarak açıklanabilmektedir.
Site yapılandırmanıza göre işletme büyüklüğünüze veya bütçenize bağlı olarak seçim yapabileceğiniz farklı yaklaşımlar bulunmaktadır. E-ticaret siteleri üzerinden verilen hizmetlerin şirket içi(on premise) ortamda bütün işlem kayıtlarının tutulmasını ve bilişim ekibi tarafından geliştirilip sunulması, güvenlik önlemleri, yazılım ve sistem lisanslarının alınmasını gerektirdiği için pahalı bir yaklaşımdır. Müşteri isteklerinin teknik desteğe minimum ihtiyaç duyacağı şekilde karşılanabildiği hizmet olarak yazılım(SaaS) yaklaşımı popülerliğini koruyan ve işletme büyüklüğü fark etmeksizin uygun fiyatlı bir çözümdür.
İş modeline uygun olarak bazı işletmeler sadece kendilerine ait olan, ürün veya hizmetlerini pazar alanına sundukları e-ticaret siteleri oluştururken, birden fazla markayı bünyesinde barındıran farklı işletmelere aynı anda ulaşılmasını imkan sağlayan e ticaret siteleri de bulunmaktadır.