Artık platformlar arası uygulama geliştirmeyle işinizi ileriye taşımak istediğinizi bildiğinize göre, doğru teknolojiyi geliştirmenin zamanı geldi. Yapmanız gereken ilk aşama uygulamanızı geliştirme için doğru framework seçimi yapmaktır.
Uygulama frameworkleri, geliştiriciler tarafından mobil uygulamalar oluşturmak için kullanılan bir yazılım çerçevesidir. Bir uygulama geliştirmek için gerekli tüm araçları içeren bir kütüphanedir.
Geliştirme çerçevelerindeki çapraz platformlar, aynı kod tabanını yeniden kullanabilen ve uygulamayı herhangi bir platformda dağıtabilen uygulamalar oluşturmak için özel olarak oluşturulmuştur. 2022'deki en popüler çapraz platform uygulama geliştirme çerçevelerinden bazılarına göz atalım.
Flutter
Flutter, güçlü bir şekilde yazılmış bir programlama dili olan ve doğada nesne yönelimli olan dart kullanır. Bildirimsel ve reaktif yazma stili ile Flutter, Javascript Bridge gerektirmez, bu nedenle geliştiricilerin nispeten daha kısa sürede kod yazmasına yardımcı olur. Flutter, %80'e kadar kod yeniden kullanılabilirliği sunarak, uygulamaları tek bir kodla çeşitli farklı platformlarda dağıtmak için mükemmel hale getirir.
Flutter uygulamaları, kullanıcılara yerel uygulamalarla eşit düzeyde yüksek kaliteli performans sağlar. Kullanıcı arayüzü platforma özel tasarlandığından Flutter uygulamaları, kullanıcılara aradıkları sürükleyici deneyimi sunan yerel bir uygulama gibi görünür ve hissedilir.
Flutter'ın en cezbedici özelliklerinden biri 'hot reload' özelliğidir. Kodda yapılan herhangi bir değişiklik, sıcak yeniden yükleme sayesinde geliştiriciler tarafından gerçek zamanlı olarak görülebilir. Bu nedenle, simgeyi bir boyut daha büyük yapıyorsanız veya düğmeyi bir ton daha açık renklendirmek istiyorsanız, değişikliklerin yansıtıldığını görmek için tüm uygulamayı yeniden yüklemeniz gerekmez. Sıcak yeniden yükleme ile yaptığınız her değişikliğin gerçek zamanlı olarak gözünüzün önünde şekillendiğini görebilirsiniz.
Yüksek kod yeniden kullanılabilirliği ile Flutter, geliştiricilerin uygulamalarını rekor sürede birden fazla platformda dağıtmalarını sağlar ve işletme sahiplerinin pazara daha hızlı ulaşmasına ve maliyetten %50'ye varan oranda tasarruf etmesine yardımcı olur.
React Native
Facebook tarafından geliştirilen React Native, Facebook ürünlerini geliştirmek için kullanılacak dahili bir hackathon projesi olarak başladı. Facebook'taki mühendisler, ne kadar ilginç bir çerçeve oluşturduklarını gördüklerinde, onu açık kaynak olarak kullanmaya karar verdiler. Bugün React Native, dünya çapındaki geliştiricilerin %38'i tarafından kullanılıyor. Facebook, Microsoft ve Uber dahil olmak üzere en büyük işletmelerden bazıları, geliştirme projelerinde React Native'i kullandı.
React Native, yalnızca bir kez kod yazarak iOS, Android veya diğer platformlara dağıtılabilen, yerel olarak oluşturulmuş platformlar arası mobil yardım oluşturmaya olanak tanıyan JavaScript tabanlı bir mobil uygulama çerçevesidir.
React Native, esasen bir JavaScript kitaplığı olan React üzerine inşa edildiğinden, mütevazı bir öğrenme eğrisine sahiptir ve JavaScript geçmişi olan herkesin React Native ile kolayca öğrenmesi ve çalışması kolaydır.
Bir çapraz platform uygulama geliştirme çerçevesi olan React Native uygulama geliştirme, kodun yeniden kullanılmasına izin verir. Kodun daha büyük bir kısmı yaygın olsa da, React Native geliştiricilerin kodun bazı bölümlerini platforma özel yazmasına ve böylece uygulamayı belirli bir platforma göre özelleştirmelerine olanak tanır. Bu, React Native ile oluşturulan yardımın Native göründüğü ve özellikle iOS veya android için oluşturulmuş uygulamalarla eşit düzeyde yüksek performans sağladığı anlamına gelir.
React Native, geliştiricilerin kullanıcıların ihtiyaçlarına ve platform tercihlerine göre özelleştirilmiş bir kullanıcı arabirimi oluşturmasına olanak tanıyan Native UI bileşenlerini kullanır. Bu UI bileşenleri, kolay özelleştirme ve Yerel performans sağlayan Lego blokları gibidir.
Ionic
Başlangıçlardan daha büyük kuruluşlara kadar geliştiriciler, iş için platformlar arası mobil yardım oluşturmak için Ionic'i kullanıyor. Apple App Store'daki tüm uygulamalarda %10'a varan indirimler ve Google Play Store'daki uygulamalarda %16'ya varan indirimler iyonik kullanır. 2011'de piyasaya sürülen ionic, Flutter ve React Native gibi daha yeni çerçevelerin ortaya çıkmasına rağmen popülerliğini koruyor.
Ionic, geliştiricilerin estetik ve performans açısından yerel uygulamalara çok yakın hissettiren hibrit uygulamalar oluşturmasını sağlayan açık kaynaklı bir UI araç takımıdır. Angular JS'ye dayanır ve kurumsal uygulamalar, Aşamalı Web uygulamaları, mobil ve masaüstü uygulamaları ve çok daha fazlası dahil olmak üzere çeşitli mobil uygulamalar oluşturmak için HTML, CSS ve JavaScript gibi önde gelen web teknolojilerini kullanır.
Ionic'in en iyi özelliklerinden bazıları, kullanıma hazır birçok bileşeni içerir. Yüzlerce API kullanma yeteneği, yerel özellikleri desteklemek için çeşitli eklentiler, farklı platformlar için kodu özelleştirme yeteneği ve çok sadık bir topluluk.
Xamarin
2011'de piyasaya sürülen Xamarin, Android, iOS, Windows ve daha fazla platform için uygulamalar oluşturabilen modern, bağımsız, açık kaynaklı bir çapraz platform çerçevesidir. Geliştiriciler, Xamarin ile kodun %90'a kadarını yeniden kullanabilir, geliştirme maliyetini ve pazara sunma süresini önemli ölçüde azaltarak işinize büyük bir zaman avantajı sağlar.
Xamarin, .net ve C# bilgisine sahip herkesin kolaylıkla katılabileceği için öğrenmesi ve kullanması nispeten kolaydır. Yerel kitaplıklarla kolay bağlantı, geliştiricilerin sorunsuz Uygulama özelleştirmesi gerçekleştirmesine ve uygulamaya yerel işlevsellik kazandırmasına olanak tanır.
Phone Gap
Çapraz platform alanındaki en eski oyunculardan biri olan PhoneGap, 2005'te geliştirildi ve 2011'de Adobe tarafından satın alındı. Bu nedenle Adobe'nin 1 Ekim 2020'den itibaren PhoneGap Build desteğini sonlandırmış olması dikkate değerdir, ancak bazı sadık takipçiler hala kullanır. platformlar arası uygulama geliştirme için PhoneGap'te başka güncelleme almayacaksınız.
2022'de platformlar arası uygulama geliştirme için, 2022'de başlamayı planladığınız yeni uygulama geliştirme projeleri için popüler frameworklerden birini seçmeniz önerilir.