E-ticaret sitesi hazırlarken sitenizde bazı özelliklerin bulunması gerekmektedir. Sitenizi oluşturmak istediğiniz platform(çoklu mağazalara ev sahipliği yapan platformlar veya kendi hazırladığınız web sitesi), alışveriş sepeti, SSL sertifikası(finansal işlemler için alınması önerilen güvenlik sertifikası), müşteri ödeme bilgilerinin alındığı ve geçerlilik kontrolünü sağlayan ağ geçidi, ödeme işlemini gerçekleştiren üçüncü taraf(banka veya anlaşmalı şirketler) ve buna bağlı olarak ticari bir banka hesabına sahip olunmalıdır.
E-ticaret siteleri, müşteri kitlesi bakımından alt başlıklara ayrılmaktadır. İşletmeler arası (Business-to-Business 'B2B') mal ve hizmet alışverişinin elektronik olarak yapılmasına imkan vermesi, işletmeler ve bireysel müşteriler arasındaki işletmeden tüketiciye (Business-to-Customer 'B2C') hizmet vermesi, bireysel satıcılar tarafından müşterilere (Tüketiciden Tüketiciye / Customer-to-Customer 'C2C') sunulan ürünleri içermesi, bireylerin işletmelere (Customer-to-Business 'C2B') ürün veya hizmetlerini sunması olarak açıklanabilmektedir.
Site yapılandırmanıza göre işletme büyüklüğünüze veya bütçenize bağlı olarak seçim yapabileceğiniz farklı yaklaşımlar bulunmaktadır. E-ticaret siteleri üzerinden verilen hizmetlerin şirketiçi (onpremise) ortamda bütün işlem kayıtlarının tutulmasını ve bilişim ekibi tarafından geliştirilip sunulması, güvenlik önlemleri, yazılım ve sistem lisanslarının alınmasını gerektirdiği için pahalı bir yaklaşımdır. Müşteri isteklerinin teknik desteğe minimum ihtiyaç duyacağı şekilde karşılanabildiği hizmet olarak yazılım(SaaS) yaklaşımı popülerliğini koruyan ve işletme büyüklüğü fark etmeksizin uygun fiyatlı bir çözümdür.
İş modeline uygun olarak bazı işletmeler sadece kendilerine ait olan, ürün veya hizmetlerini pazar alanına sundukları e-ticaret siteleri oluştururken, birden fazla markayı bünyesinde barındıran farklı işletmelere aynı anda ulaşılmasını imkan sağlayan e ticaret siteleri de bulunmaktadır.